Skip to main content

I den här artikeln tar vi en titt på destillation, jäsning, infusion och fatlagring. Efter att ha läst detta är du på god väg mot en bättre smakande alkoholhaltig dryck! När du har slutfört stegen som beskrivs i den här artikeln är du redo att göra din egen whisky! Låt oss börja! Läs vidare för att ta reda på hur man gör whisky! Det finns trots allt inget bättre sätt att imponera på dina gäster än med den finaste whiskyn som finns!

Jäsning

Det finns två huvudsteg i processen att göra whisky: destillation och jäsning. Medan destillationen sker i en destillation, sker jäsningen i en washback. Denna tvätt värms upp av eld eller ånguppvärmda spolar. Den innehåller biprodukter från jäsning, jäst och råalkohol. Ångorna passerar genom en kondensor för att bilda en sprit. Processen kallas även mashback. Washbacken fylls vanligtvis på med den fermenterade vätskan med hjälp av en mask, som är ett kopparrör inneslutet i en vattenmantel.

Destillering

Destillationsprocessen innefattar en serie steg. Formen på fortfarande har en betydande effekt på smaken av den färdiga spriten. Korta och knäböjda stillbilder ger stora, oljiga whiskysorter. Höga stillbilder är mer raffinerade, med en avsmalnande midja och högre reflux. Den resulterande spriten är mjukare och lättare än whisky framställd med traditionella metoder. Storleken på destillationsapparaten är också viktig, eftersom större volymer kräver mer utrymme än små.

Infunderande

Infusion av whisky kräver några verktyg. Ett infusionskärl av glas, till exempel en ostduk eller chinois, kan kosta mer än $100, men du kan använda en murare. Whisky innehåller naturligt fettsyror och det är viktigt att hålla ingredienserna fräscha. Om frukten eller grönsaken är för ömtålig kan du frysa in den med flytande kväve. Annars kommer du att sluta med grumlig, bitter sprit. För att undvika detta, infundera whiskyn på en sval plats, borta från solljus.

Fatlagring

Många typer av whisky har genomgått flera processer för att utveckla sin unika smak och karaktär. Temperatur, luftfuktighet och klimat spelar alla en roll i utvecklingen av whisky. Som ett resultat kan klimatet i lagret där whiskyn lagras påverka slutprodukten. I varmare klimat kommer alkoholhalten i whiskyn att vara högre än den skulle vara i kallare klimat. Dessutom kommer ett varmare klimat att uppmuntra till mer avdunstning.

Ingredienser

Whisky är en alkoholhaltig dryck som destilleras från jäst spannmålsröra. Olika typer av whisky tillverkas av olika sädesslag. Dessa drycker lagras på fat av trä, ofta gamla sherryfat men även förkolnad vit ek. Det första steget i produktionen av whisky är att destillera blandningen till en alkohol. Efter destillering filtreras whiskyn sedan och lagras i minst fyra år.